Uitstapjes

Haule ligt midden tussen diverse toeristische gebieden.
Op deze pagina vindt u linkjes naar evenementen-kalenders en andere bezienswaardigeheden.

Ook B&B Noflik-Haule maakt deel uit van ‘Bij Appelscha’, gelegen in Zuid Oost Friesland, ontdek je een heel andere kant van Friesland. Een beleving die je verrast. Naast water vind je hier bossen en heidevelden, weilanden en kronkelende beekjes. Een unieke, authentieke combinatie die je met eigen ogen moet zien. Hier ontspan je. Kom je tot rust en laad je op. Helemaal op jouw manier. Het is echt het Andere Friesland.”
Voor de evenementen-kalender – klik hier

B&B Noflik-Haule is ook lid van TIP Bakkeveen en het meest noordelijk deel van het andere Friesland en het middelpunt van de drie Provinciën Friesland, Groningen en Drenthe. Op hun pagina vind je de activiteiten die gehouden worden in Bakkeveen en 3Provinciënland

Routes en bezienswaardigheden

De uitkijktoren in Appelscha is maar liefst 33 meter hoog en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin: de Bosberg Appelscha. Voor meer informatie en tickets – klik hier

Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord en Veenhuizen zijn sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed. Onze B&B we ligt op fietsafstand (6 km) van Veenhuizen.

Veenhuizen. Een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, waar ook nu nog van alles te zien is en te beleven valt. Een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Want Veenhuizen is één van de voormalige Koloniën van Weldadigheid, waar nog meer dan honderd Rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden.

Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers, sfeervolle eet- en drinkadresjes… Zonder uitzondering zijn ze in Veenhuizen gevestigd in historische gebouwen, die bovendien sterk samenhangen. Ze getuigen van de rijke Kolonie-geschiedenis. Voor de agenda van Veenhuizen – klik hier

In 2018 is de nieuwe permanente expositie in Het Nationaal Gevangenismuseum geopend. Hierin is de 200-jarige geschiedenis van de Kolonie Veenhuizen te zien. (Oude Gracht 1 in Veenhuizen, Nederland).
Kijk hier voor activiteiten van het museum

Frederiksoord is wel iets verder fietsen, 29.1 km vanaf onze B&B. Maar daar leert u een andere kant van de Koloniën van Weldadigheid zien. In Museum De Proefkolonie beleeft u via een multimediale tijdreis het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid en het échte verhaal van de eerste kolonisten die in 1818 in Frederiksoord een nieuwe toekomst vonden. Het museum is gevestigd in het Bezoekerscentrum Huis van Weldadigheid. (Majoor Van Swietenlaan 1A in Frederiksoord)

Op fietsafstand (7 km) ligt het Fochteloërveen. Een uniek stukje natuur met stilte, prachtige wolkenluchten en adembenemende vergezichten. Vanuit uitkijktoren De Zeven kun je kilometers ver kijken over dit uitgestrekte hoogveengebied op de grens van Friesland en Drenthe. Het kletsnatte landschap is dé plek voor onder andere de kraanvogels, het paapje, de roodborsttapuit en mijn favoriete vlinder; het veenhooibeestje. In het voorjaar kleurt het hoogveen wit door het pluizige wollegras te midden van de veenmossen.

Het Fochteloërveen vanaf de uitkijktoren

Wandelroute op de grens van Friesland en Drenthe in het Fochteloërveen

Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. Download de route (PDF)

Fietsroute Bakkeveen, Fochteloo en Norg

Een fietsroute door de geschiedenis. Het slot van de Slotplaats in Bakkeveen werd door grietman (plattelandsburgemeester) Van Aylva in de 17e eeuw gebouwd. Download de route (PDF)

Fietsroute Fochteloërveen

Fiets door één van de laatste hoogveengebieden van Europa. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. In het voorjaar hoor je de roep van baltsende kraanvogels en in het najaar rusten er duizenden ganzen op het Esmeer. Download de route (PDF)

Wandelroute voormalige kampen Oranje en Ybenheer, bij Fochteloo

Aan de rand van het Fochteloërveen lagen van 1941 tot halverwege ’60 twee barakkenkampen: Oranje en Ybenheer. De bijzondere geschiedenis en de diverse bewonersgroepen worden toegelicht met informatieborden bij overgebleven tastbare herinneringen.
Wandel door het bijzondere hoogveen van natuurgebied Fochteloërveen. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat je verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier te vinden zijn. Download de route (PDF)

Wandelroute in Bakkeveen en omgeving.

Ook kun je heerlijk Wandelen in Bakkeveen en omgeving. Er zijn met paaltjes of pijltjes uitgezette wandelroutes in de natuurgebieden ten oosten en westen van Bakkeveen. Je kunt de knooppunten volgen. Voor meer informatie over de routes – klik hier